34731
Book
In basket
Gluten free : jak współczesna pszenica nas zatruwa / Julien Venesson ; [tłumaczenie Anna Marczuk]. - Białystok : Vital, 2017. - 238 stron : ilustracje, fotografia, mapa, wykresy ; 21 cm.
Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych „dla zdrowia”. Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę. Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.
Availability:
Wypożyczalnia Pruszcz
There are copies available to loan: sygn. 614 (1 egz.)
Notes:
Tytuł oryginału: Gluten : comment le blé moderne nous intoxique
Bibliography, etc. note
Bibliografia, netografia na stronach 193-238.
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again